Drodzy Czytelnicy, LADY’S CLUB ma dla Was 3 egzemplarze WPŁYWU KSIĘŻYCA 2025 – PORADNIKA OGRODNICZEGO Z KALENDARZEM NA CAŁY ROK. To absolutna nowość z Zysk i S-ka Wydawnictwa (www.zysk.com.pl). Z życzeniami kolejnego udanego sezonu ogrodniczego w 2025 roku otrzymaliśmy od autora, Witolda Czuksanowa, i wydawcy już dziewiętnasty rocznik poradnika z cyklu „Wpływ Księżyca”, pięknie wydany i zilustrowany przez poznańską oficynę. Witold Czuksanow przygotowuje pieczołowicie kolejne roczniki od 2007 roku we współpracy z Jolantą Czuksanow (fotografie), Filipem Karpowem (redaktor prowadzący) oraz Barbarą i Przemysławem Kidami (opracowanie graficzne i techniczne).
KALENDARZ KSIĘŻYCOWY (zwany również biodynamicznym) na przyszły rok uwzględnia jak zwykle wzajemne relacje między Ziemią, Księżycem i Słońcem, dzięki czemu pozwala na staranne przypilnowanie wszystkich sprzyjających terminów ogrodowych. Rocznik zawiera mnóstwo ciekawych informacji i porad dotyczących kwiatów, krzewów i drzew, interesujących odmian, naturalnych sposobów walki z różnymi plagami ogrodowymi. Nie brakuje także przepisów kulinarnych. Zaletą każdego wydania jest to, że zawarte w nich informacje i ciekawostki pozostają aktualne także po zakończeniu cyklu kalendarzowego, toteż warto kolekcjonować kolejne edycje „Wpływu Księżyca”.
Z OGROMNYM PRZEKONANIEM POLECAMY zatem „Wpływ Księżyca 2025” Witolda Czuksanowa – kolejny tom popularnego poradnika dla wszystkich amatorów ogrodnictwa, którzy w zmaganiach z naturą chcą wykorzystać nie tylko własne doświadczenia i pracę, lecz również kosmiczne moce. Od wieków wiadomo, że wielkie znaczenie w doborze terminów siewu, sadzenia, pielęgnacji ogrodu czy wykonywania cięć ma między innymi towarzyszący nam satelita. I że są tacy ogrodnicy, którzy w ogrodzie nie kiwną palcem, nim nie sprawdzą, co według położenia Księżyca najlepiej się uda. W tym poradniku zalecane prace są opisane dzień po dniu w dwunastu miesięcznych rozdziałach. Wystarczy bieżące korzystanie i… sukces gwarantowany! Będzie on oczywiście zależał także od pracowitości ogrodnika i jego determinacji. Polecane są w tej książce dobre amatorskie odmiany warzyw, ziół i roślin owocujących, przepisy na naturalne ziołowe preparaty wspomagające rośliny i mikstury do nawożenia. Autor prezentuje nowinki kwiatowe do sadzenia na tarasach i balkonach, a jeśli ktoś ma wątpliwości, czy można coś sadzić pod dachami wielkomiejskich punktowców, niech zajrzy na odpowiednią stronę poradnika. Tam krok po kroku Witold Czuksanow opisał, jak założyć taką balkonową uprawę.
SŁOWO OD AUTORA: (…) W tym roku więcej miejsca niż zwykle postanowiłem poświęcić dwóm zagadnieniom. Po pierwsze: mam nadzieję, że poważnie rozważycie powrót do uprawy warzyw ziół i owoców w ogródkach. Ja do tego wróciłem kilka lat temu i naprawdę uważam, że wielką frajdą jest chrupanie własnej marchwi i kalarepy, dodawanie do zupy najbardziej aromatycznej natki pietruszki, a do twarożku własnego szczypiorku. To takie proste, drobne, ludzkie przyjemności. Grządka z warzywami nie musi być ogromna. Na pielęgnację potrzeba przecież czasu, ale później, jedząc własne warzywa, zrozumiecie, jak bardzo to, co sprzedają na stoiskach w supermarketach pozbawione jest smaku i aromatu. To tylko ładnie wygląda. Drugi temat roku 2025 dotyczy tarasów i balkonów. Nie każdy ma możliwość realizowania swojej pasji w ogrodzie, co wcale nie przeszkadza kochać roślin i przyrody. Na kilku metrach kwadratowych balkonu zawieszonego na piątym czy dziesiątym piętrze wieżowca też można tworzyć piękne ogrody. Specjalnie dla Was proponuję w tym roku przegląd nowych odmian i gatunków roślin polecanych na tarasy i balkony. Zastanawiam się, które z tych nowości podbiją Wasze serca”.
PORADNIK NA ROK 2025 (160 stron) jest przeznaczony dla wszystkich ogrodników. Wszystkim potrzebna będzie podstawowa wiedza o nowych odpornych odmianach roślin, bezpiecznych dla środowiska metodach nawożenia i ochrony oraz wspomagania roślin. Wreszcie o wykorzystaniu księżycowych i kosmicznych mocy w codziennej pracy ogrodniczej. Jesteśmy przecież małą cząstką wszechświata, a skoro jakaś panująca w nim moc nakazała nam się bawić w zielone, to na pewno i tę naszą przygodę z ogrodnictwem będzie na swój sposób wspierać.
Poniżej, jak zwykle, znajdziecie nasz konkurs z nagrodami.
KONKURS CZYTELNICZY
Dzięki uprzejmości Zysk i S-ka Wydawnictwa portal LADY’S CLUB ogłasza dla Czytelników konkurs, w którym można zdobyć 3 egzemplarze książki Witolda Czuksanowa WPŁYW KSIĘŻYCA 2025. PORADNIK OGRODNICZY Z KALENDARZEM NA CAŁY ROK. Otrzymają je ci z Państwa, którzy jako pierwsi odpowiedzą na pytanie dotyczące kalendarza: Dlaczego ogórki bywają gorzkie i jakie odmiany pozwalają chronić się przed tym problemem? Odpowiedzi wysyłajcie na adres: redakcja@ladysclub-magazyn.pl.
REGULAMIN
1. Nagrodę w konkursie stanowią 3 egzemplarze książki Witolda Czuksanowa WPŁYW KSIĘŻYCA 2025. PORADNIK OGRODNICZY Z KALENDARZEM NA CAŁY ROK, ufundowane przez Zysk i S-ka Wydawnictwo.
2. Rozdanie przewiduje 3 zwycięzców – każdy z nich otrzyma po jednym egzemplarzu książki.
3. Rozdanie trwa od 29 października 2024 roku do wyczerpania nagród.
4. Do rozdania można zgłosić się tylko raz.
5. Zadanie polega na udzieleniu odpowiedzi na pytanie dotyczące kalendarza: Dlaczego ogórki bywają gorzkie i jakie odmiany pozwalają chronić się przed tym problemem?
6. Spośród nadesłanych odpowiedzi redakcja wyłoni 3 zwycięzców.
7. Wyniki zostaną ogłoszone pod informacją o książce na stronie LADY’S CLUB w sekwencji PAN BOOK.
Uczestnicy mają 3 dni na przesłanie wraz z odpowiedziami na adres redakcja@ladysclub-magazyn.pl swoich danych do wysyłki nagrody drogą pocztową; w przypadku braku takiej informacji w wyznaczonym czasie zostanie wybrana kolejna osoba.
ROZWIĄZANIE KONKURSU. Pytanie: Dlaczego ogórki bywają gorzkie i jakie odmiany pozwalają chronić się przed tym problemem? Odpowiedź: Jeśli kiedykolwiek spróbowałeś gorzkiego ogórka, wiesz, jakie to rozczarowanie. Wszystkie ogórki mają potencjał, żeby smakować gorzko, ponieważ jako roślina z rodziny dyniowatych, podobnie jak dynia i melon, ogórki zawierają gorzką substancję chemiczną zwaną kukurbitacyną. Zwykle jest ona ograniczona do liści i łodygi, ale czasami migruje do skórki owocu, powodując nieprzyjemny smak. Ogórki stają się gorzkie z dwóch głównych powodów – odmiany i stresu. Pierwszy problem dotyczy starszych odmian, które wytwarzają kwiaty męskie i żeńskie. Jeśli pozostawisz kwiaty męskie in situ, pszczoły i inne owady zapylające wydobędą z nich pyłek i zapłodnią kwiaty żeńskie. Nie chcesz tego, ponieważ owoce będą miały wtedy gorzki smak. Usuń więc wszystkie kwiaty męskie, gdy tylko się pojawią. Możesz odróżnić kwiaty męskie od żeńskich po braku wybrzuszenia za główką kwiatu – wybrzuszenie to to, co zamienia się w ogórka i znajdziesz je tylko na kwiatach żeńskich. Jeśli lubisz starsze odmiany ogórków, pamiętaj, że nawet jeden lub dwa kwiaty męskie mogą sprawić, że plon stanie się gorzki. Uprawa odmiany całkowicie żeńskiej, takiej na przykład jak ogórek F1 Bella, pomaga uchronić się przed tym problemem. Inną przyczyną gorzkich ogórków jest stres roślin. Ogórki wymagają regularnego podlewania i należy dążyć do utrzymania gleby wilgotnej, ale nie podmokłej. Unikaj więc nadmiernego lub niedostatecznego podlewania – najlepiej jest podlewać je rzadko i w małych ilościach. Ogórki uwielbiają wilgoć, więc upewnij się, że zraszasz i nawilżasz szklarnię, ale też sprawdź, czy jest dobra cyrkulacja powietrza, w przeciwnym razie mączniak prawdziwy może sprawić, że owoce staną się gorzkie. Zraszanie pomoże również kontrolować przędziorki, które mogą powodować stres roślin i gorzkie owoce. Jeśli uprawiasz ogórki w szklarni, staraj się utrzymać równomierną temperaturę. Otwórz okna, aby uniknąć przypalenia roślin, ale pamiętaj, aby je ponownie zamknąć, gdy upał minie. Używaj wysokiej jakości kompostu. Dostarcza on wszystkich składników odżywczych, których potrzebują ogórki. I pamiętaj, że nawożenie jest ważne dla zapewnienia smacznego plonu. Podczas gdy standardowy nawóz do pomidorów załatwi sprawę, nawozy o wysokiej zawartości azotu są lepsze w zapobieganiu goryczy. Gdy tylko spróbujesz pierwszego ogórka, będziesz wiedział, czy masz problem. Jeśli trapi cię pech i okaże się, że twoje zbiory są skażone, nie musisz wyrzucać wszystkiego na kompost. Dobra wiadomość jest taka, że istnieje poręczny trik ratujący sytuację. Aby wyleczyć ogórki z goryczki, odetnij oba końce, a następnie pocieraj odcięty koniec o odsłonięty miąższ i kontynuuj pocieranie, aż pojawi się mlecznobiała piana. Kontynuuj pocieranie, aż piana przestanie się pienić, a następnie zrób to samo z drugim końcem. Szybko umyj ogórka i ciesz się jego smakiem. Gorzkie chemikalia zostały wytarte! Polecane przez specjalistów odmiany bez goryczki to: Ibis, Odys, Edyp i Bella z serii F1, a także Rodos, Suzanne, Mamai i Alhambra. Książki otrzymują: 1) Martyna Stachulec, Kamionka koło Bolesławca; 2) Honorata Borkowska, Kępie; 3) Czesława Kołodziejska, Żarnowiec. GRATULUJEMY! (wpis z 4 listopada 2024)