Dietetyk JOANNA CARBOL
Większość z nas nie jest do końca zadowolona z kondycji i wyglądu swojej skóry. To nie ulega wątpliwości. Wśród najczęściej występujących problemów skórnych prym wiedzie cera sucha, wręcz odwodniona, o niezdrowym, ziemistym wyglądzie. Dość powszechną przypadłością jest również skóra przetłuszczająca się i zanieczyszczona, ze skłonnością do powstawania zaskórników i różnego rodzaju wyprysków. Równie często występują problemy z kruchymi naczynkami (z dużą skłonnością do pękania) i nieestetyczny rumień skórny.
We wszystkich tych przypadkach sięgamy po specjalistyczne, często drogie kosmetyki, które jednak nie zawsze dają zadowalające, wyraźne efekty. Tymczasem czynnikiem, który w znacznym stopniu przyczynia się do utrzymania epidermy w dobrej kondycji jest bez wątpienia odpowiednio zbilansowana dieta, dopasowana do indywidualnych potrzeb skóry. Przyjrzyjmy się zatem zawartości naszych talerzy! Czy dostarczamy skórze wszelkie niezbędne składniki odżywcze?
UKOJENIE DLA SKÓRY SUCHEJ. W przypadku epidermy suchej niezmiernie ważne jest systematyczne nawadnianie jej od wewnątrz. Podstawą jest codzienne wypijanie minimum dwóch litrów wody lub innych wysokiej jakości napojów – zielonej herbaty czy też świeżo tłoczonych soków. Posiadaczki skóry suchej często skarżą się na nieprzyjemne uczucie ściągnięcia epidermy, powracające problemy suchych skórek i utratę elastyczności cery. Aby skutecznie uporać się z tymi problemami, należy zadbać o odpowiednią podaż cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 i omega-6 w naszym codziennym jadłospisie. Składniki te pomagają utrzymać prawidłowy poziom nawodnienia w głębokich warstwach epidermy i chronią ją przed nadmierną utratą wilgoci. Kwasy omega-3 i omega-6 znajdziemy przede wszystkim w tłustych rybach morskich (łosoś, makrela, sardynki, tuńczyk), a także w orzechach i nierafinowanych olejach roślinnych.
Kolejną bolączką posiadaczek cery suchej i odwodnionej jest jej szybsze starzenie się oraz widoczna utrata jędrności. Aby skutecznie przeciwdziałać przedwczesnemu pojawianiu się zmarszczek, bruzd i tzw. kurzych łapek, warto zaprzyjaźnić się z naturalnymi antyoksydantami, które aktywnie zwalczają wolne rodniki, hamując procesy starzenia się komórek. Do najsilniejszych antyoksydantów pochodzenia naturalnego należą witaminy A, C i E. Witaminę A w formie silnie działającego retinolu znaleźć możemy w marchewce, wątróbce i żółtkach jajek, zaś witaminy E – zwanej witaminą młodości – szukać należy w olejach roślinnych, na przykład lnianym czy też rzepakowym, w pestkach dyni i słonecznika, a także w orzechach. Z kolei kwas askorbinowy, czyli wszystkim nam dobrze znana witamina C, znajduje się głównie w świeżych owocach i warzywach – cytrusach, czarnej porzeczce, truskawkach, aceroli, papryce, pomidorach, natce pietruszki oraz warzywach z rodziny kapustnych, takich jak brokuły, jarmuż czy brukselka.
OCZYSZCZENIE CERY TŁUSTEJ. Podstawą prawidłowej diety w przypadku występowania cery tłustej i zanieczyszczonej jest wykluczenie z jadłospisu produktów, które w znaczący sposób przyczyniają się do pogorszenia stanu epidermy oraz nasilają występowanie wszelkiego rodzaju wyprysków. Przede wszystkim należy unikać fast foodów, słodyczy, słonych przekąsek, czerwonego mięsa i pełnotłustych przetworów mlecznych. Dzięki wyeliminowaniu tych często mocno przetworzonych pokarmów, będących źródłem konserwantów i nasyconych tłuszczy, można znacząco zredukować wydzielanie sebum i poprawić ogólny wygląd skóry. Warto jednocześnie zadbać o odpowiednią podaż dobroczynnych składników, takich jak antybakteryjny cynk, normalizujący przetłuszczanie się skóry selen oraz matującą cerę miedź. Źródłem tych minerałów są takie produkty spożywcze, jak pełnoziarniste pieczywo, orzechy, pestki dyni i słonecznika, sezam, podroby, tuńczyk, owoce morza czy brązowy ryż. Jadłospis w przypadku cery tłustej powinien również być bogaty w błonnik pokarmowy, który usprawniając naturalną perystaltykę jelit – wspomaga oczyszczanie się organizmu z toksyn, które bezpośrednio wpływają na tworzenie się nieestetycznych zaskórników i wyprysków.
WZMOCNIENIE CERY NACZYNKOWEJ. Kruche naczynka i skłonność do powstawania rumienia to częsty problem skórny, z którym walczyć można przy pomocy odpowiedniej diety. Fenomenalne rezultaty można uzyskać, rezygnując z produktów podrażniających skórę i zaogniających naczynka (alkohol, ostre przyprawy, mocna kawa i herbata). Jednocześnie warto wzbogacić dietę w produkty bogate w witaminę K, która przyczynia się wzmocnienia naczynek od wewnątrz i hamuje ich pękanie. Witaminę tę znajdziemy w zielonych warzywach i owocach, przede wszystkim w brokułach, szpinaku, awokado i zielonej sałacie. Niezwykle cenione ze względu na pozytywne oddziaływanie na cerę naczynkową są flawonoidy roślinne, takie jak rutyna czy hesperydyna. Bogatym źródłem flawonoidów roślinnych są zioła i kwiaty – czarny bez, dziurawiec, mięta pieprzowa, podbiał. Oprócz tego składniki te można znaleźć w kaszy gryczanej i owocach – cytrusach, porzeczkach, aronii czy jeżynach. W tych owocach znajdziemy też spore ilości witaminy C, która również poprawia stan cery naczynkowej.
Zbilansowana dieta może naprawdę fenomenalnie poprawić stan cery, bez względu na to, z jakimi problemami skórnymi się zmagamy. Dlatego zdecydowanie warto zmodyfikować swój jadłospis, aby móc cieszyć się piękną i promienną cerą.
Gabinety Dietetyczne Bonne Santé, mgr inż. Joanna Carbol, bielsko-biala@bonne-sante.pl, tel. 579 010 153, Cicha 2 Bielsko Biała, Wyzwolenia 491 Buczkowice, www.bonne-sante.pl.
#współpraca